4um Uzice

www.nikolajevtovic.co.sr
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 Nikola Tesla

Ići dole 
AutorPoruka
gorillaz
Admin
gorillaz

Broj poruka : 429
Godina : 32
Localisation : Uzice
Datum upisa : 26.12.2006

Nikola Tesla Empty
PočaljiNaslov: Nikola Tesla   Nikola Tesla Icon_minitimeSre Jan 17, 2007 6:25 am

NIKOLA TESLA (1856-1943), srpsko-američki pronalazač

Nikola Tesla, Srbin, rodjen je u Smiljanu, Lika (tada Austro-Ugarska Imperija, danas Hrvatska). Studirao je tehniku u Gracu, Pragu, i Budimpešti, a govorio je engleski, francuski, nemački, italijanski i srpski. U Sjedinjene Države je emigrirao 1884. i prvo zaposlenje dobio kod Tomasa Edisona. Svoj prvi indukcioni elektromotor osmislio je još u Budimpešti, a napravio ga u svojoj laboratoriji u New Yorku. Godine 1885. Westinghouse Electric otkupljuje Teslina prava za uredjaje naizmeničnih struja (AC), a 1887. patentirao je više uredjaja iz domena polifaznih motora i prenosa energije dalekovodima. Godine 1891. ostvario je pronalazak Teslini kalemovi, a Svetsku izložbu u Čikagu osvetlio 1893. i tom prilikom je po prvi put demonstrirao neonsko osvetlenje ispisavši imena: Faraday, Maxwell, Henry i Jovan Jovanović– Zmaj. Tada je prvi put demonstrirao tzv. Kolumbovo jaje, koje se vrtelo na principu obrtnog magnetnog polja. Na pozornici, pred mnogobrojnim posetiocima, kroz sebe je propustio visokofrekventne struje od dva miliona volti, stvorivsi oreol svetlosti oko sebe, čime je izazvao nezapamćeno čudjenje, strah i poštovanje. Neonsku lampu je upalio držeći je u jednoj ruci, čime je prvi put demonstrirao mogućnost bežičnog prenosa energije. Prvi u svetu je patentirao radio 2. septembra 1897. (patentni br. 645576 i 649621), koji je prihvaćen 1900. Italijan Marconi podneo je svoj patentni zahtev 28. jula 1904. (br. 763772), za čega je ipak dobio Nobelovu nagradu iz fizike 1911. Markonijev patent poništen je juna 1943. (Odluka Vrhovnog suda USA br. 6369), u korist Tesle, mada prekasno, Tesla je preminuo pre toga 7. januara 1943.
Još kao dete Tesla je maštao o strujama jačine munja, koje će izazivati kiše i navodnjavati pustinje, a tokom rada nameravao je da proizvede struje visoke frekvencije, pet stotina triliona herca, ravne svetlosnom intenzitetu Sunca. Sagradio je hidrocentralu na Nijagarinim vodopadima 1895, čiji su generatori bili svaki po 5000 HP, sa dalekovodima do Buffala, a nešto kasnije i do Čikaga i Njujorka. Time je ostvario svoje snove iz detinjstva, da će zaustaviti Nijagarine vodopade, a i pobedio Edisona, širokom primenom naizmedničnih struja. Baš u to vreme izgorela je Teslina prva laboratorija (da li slučajno ili je požar podmetnut?). Za Teslu se tada mislilo da je najbogatiji čovek na svetu, a on je praktično ostao bez dolara u džepu.
Otkrio je x-zrake, ali je pomoću njih samo snimio svoju šaku i zglob noge i iste ostavio u fijoku. Tom otkriću nije pridavao dovoljno pažnje, a nakon što je o tome izvestio na skupu Elektroinžinjera u Njujorku, nemački naučnik Rentgen objavio ga je kao svoje otkriće 28. decembra 1895. i za isto dobio Nobelovu nagradu iz fizike 1901. Tesla je pomoću visokofrekventnih struja ostvario merenje vremena sa tačnošću od jednog milionitog dela sekunde u trajanju od hiljadu godina. Patentirao je prvo daljinsko upravljanje brodom 1898, kada je demonstrirao i prvo električno računanje i robotski sistem upravljanja. Ostvario je prvi bežični prenos energije (koji je danas u masovnoj primeni), iskoristio jonosferu za prenos energije, izumeo vakumske cevi, kreirao efekat polarne svetlosti, ostvario prve kontakte u medjuplanetarnom sistemu, peporučio primenu sunčane energije, sistem menjanja klime, eliminaciju ratova, predvideo sisteme prenosa slike i zvuka (danas televizija) i još mnoga druga ostvarenja. Na svoj 50-ti rodjendan objavio je pronalazak turbina bez lopatica (patentni br. 1061142 i 1061206), što je demonstrirao na automobilu bez transmisije, bez cilindara i bez bregaste osovine, a što je bilo vrhunac svega, bez štetnih izduvnih gasova. Automobil je imao pogon na principu primene kosmičkih zraka, a kada su mu zlobnici rekli da je lud, Tesla je jednostavno uništio svoj automobil, skinuo pogonski uredjaj i napustio ih. Svoj pronalazak ponudio je Henriju Fordu, ali ga ovaj nikada nije primenio. Tesla je, izmedju ostalih, patentirao automobilski brzinomer, koji je i dan danas u primeni u celom svetu.
U novembru 1915. objavljena je vest da će Tesla biti dobitnik Nobelove nagrade, ali je i to bila prevara. Slično se ponovilo i 1937, kada je po drugi put izigran. Sam Tesla je na to izrekao da će njegovi pronalasci biti vredniji za čovečanstvo od svih Nobelovih nagrada tokom narednih hiljadu godina, u čemu je takodje bio u pravu. Dodeljena mu je Edisonova zlana medalja 1917, što je primio tek nakon dugotrajnog nagovaranja bliskih mu poštovalaca. Te godine objavio je i pronalazak koji će kasnije biti nazvan radar, a najavio je i raketno daljinsko navodjenje. Tesla se nadao da će raketni sistem dovesti do trajnog mira na planeti, mada smo svedoci da su ga Amerikanci zloupotrebili, čak i protiv Tesline otadžbine. Još kao dečak zamislio je obruč oko zemlje, koji će sinhrono rotirati sa zemljom, što asocira na prvu zamisao o satelitima.
Tokom 1920. Tesla je patentirao vakumsku cev, sa vakumom od svega bilionitog dela mikrona (praktično apsolutni vakum), kojom je predvideo prenos neograničene energije. Kasnije je isto proizvedeno kao diferencijalna pumpa, primenjiva za tzv. smrtonosne zrake. U svojoj 77-oj godini priznat mu je patent (br. 6555114), uredjaj za vazdušni transport (to je kombinacija helikoptera i aviona), sa kojim danas eksperimentiše američka armija. Za svoj 75-ti rodjendan Tesla je najavio novi izvor energije, pretpostavlja se da je reč o primeni kosmičkih zraka. Tada se pričalo da je radio i na izučavanju antigravitacije i modeliranju nevidljivih aviona i brodova, na čemu takodje radi američka armija.
Pred Drugi svetski rat Tesla je objavio pronalazak tzv. smrtonosnih zraka, iako ih je Tesla nazvao zracima mira, neograničene moći, nevidljivi i neprobojni, kao Kineski zid oko zemlje. To otkriće najpre je ponudio Engleskoj, što je Čerčil ubrzo odbio. Kada je isto ponudi Ligi naroda, to je zabrinulo Amerikance i baš tih dana su agenti FBI upali u Teslinu hotelsku sobu pokupivši mu sve važne papire iz sefova. Tesla je, takodje, isti patent nudio Americi, Kanadi, Francuskoj, Sovjetskom Savezu i Jugoslaviji 1937. Danas se ovaj pronalazak identifikuje kao “Rat zvezda” (Star War ili Charged Particle Beam Weapon). Sovjetski Savez je pokazao najveće interesovanje za dato oružje i platio Tesli $25 000, a odmah nakon toga Teslu je na ulici oborio taxi. Nije li ni to puka slučajnost ili namešteni pokušaj ubistva?
Tesla je predložio i sistem telegeodinamičkih vibracija za otkrivanje mineralnih nalazišta pod zemljom, što se danas radi satelitski. Teslini su mikrotalasi danas osnov kompjuterske tehnike. Metjuz, pomoćnik Lorda Kelvina, koji je radio kod Tesle sve do Tesline smrti, rakao je da je Tesla izumeo Teslascope, uredjaj za komuniciranje sa drugim svetovima. U osnovi radi se o emitatoru kosmičkih zraka, a utvrdjeno je da na njihovom principu lete Neidentifikovani leteci objekti (NLO). Posle Tesle rad na letećim tanjirima nastavio je Thomas Tausend Brown, primenom veštačke gravitacije, na kom principu je 1958. ostvario brzinu letećeg objekta od nekoliko stotina milja na sat.
Tesla je izučio dinamičku teoriju gravitacije, mada je nije publikovao za vreme života, koja objašnjava kretanje tela u prostoru. Suprostavio se Ajnštajnovoj teoriji krivljenja svetolosti. Pred smrt je napravio koncept svemirskog broad na bazi anti-elektromagnetnog pogona, koji američka armija upravo primenjuje kod pogona aviona Stealth B-2. Patentirao je i uredjaj za korišćenje energije zračenja (br. 685957 od 5. nov. 1901). Tesla je ukupno patentirao oko 800 patenata, a mnogi njegovi pronalasci ostali su tajna u vidu skica i kratkih zabeležaka, od kojih je najviše u vlašnistvu američke armije i tajnih službi.

_________________
...A JurNeY IntO The DarK...
Nazad na vrh Ići dole
http://underground.niceboard.com
gorillaz
Admin
gorillaz

Broj poruka : 429
Godina : 32
Localisation : Uzice
Datum upisa : 26.12.2006

Nikola Tesla Empty
PočaljiNaslov: Re: Nikola Tesla   Nikola Tesla Icon_minitimeSre Jan 17, 2007 6:47 am

BIOGRAFIJA:Nikola Tesla je bio cetvrto dete Djuke i Milutina Tesle.Rodjen je tacno u ponoc izmedju 10. i 11. jula 1856,u Smiljanu u Lici.Bio je to povod za veliko slavlje jer se u tom kraju, kao i svuda medju Srbima, musko dete tradicionalno vise ceni od zenskog.Dete je krsteno u crkvi Sv.Petra i Pavla, ali je dete bilo jako slabo i bolesno tako da su roditelji mislila da ce umreti.Nikola je dobio ime po jednom i drugom dedi.
Prvih devet godina Nikola je proveo u Smiljanu.Posto su svi clanovi porodice bili jako zauzeti, glavna odlika teslinog detinjstva postaje usamljenost.U njegovim secanjima se tokom zivota, detinjstvo javlja kao cudesna bajka u kojoj glavne uloge nemaju clanovi porodice, nego zivotinje kojima je bio okruzen.Ipak njegovo bi se detinjstvo moglo nazvati srecnim da nije bilo jednog tragicnog dogadja koji je porodici tesko pao.

Nikolin stariji brat Dane je pao sa konja i zadobio smrtonosne povrede.Starijeg sina Djuka i Milutin nisu nikada preboleli,a Nikola je odrastao pod pritiskom da je imao brata koga nikada nece moci da dostigne.Jula 1863. godine Nikola odlazi iz Smiljana.Skolovanje nastavlja u Gospicu.Od 1870.boravi u Rakovcu kod Karlovca.tu pohadja visu realnu skolu.Zanimljivo je da je buduci genija na polju fizike na kraju prvog polugodista 7.razreda iz matematike,fizike i nacrtne geometrije bio dovoljan.Maturirao je 1873.i posle prepirke sa ocem,koji ga je zeleo poslati na studije bogoslovije, Nikola odlazi u Grac gde upisuje politehniku.Njegovi uspesi na studiju su bili neobicni velike i izazvali su paznju profesora.Punocu studentskog zivota remetila je materijalna oskudica.Stipendija nije bila dovoljna, pa je tesla odlucio da se za pomoc obrati Matici srpskoj.Ai ovo drustvo nije pomoglo Nikoli zato sto je vec primao stipendiju.Brzo se Nikola nasao na listi duznika,a na trecoj godini studija predaje se nemaru i neodgovornosti, sve vise zamenjujuci fakultet kafanom.Od 1878.godine Tesla vise nije student politehnike u Gracu.
Iz Graca Tesla odlazi u Maribor,a posle u Gospic.Ubrzo mu umire otac.U Gospicu radi kao suplent u gimnaziji.Pocetkom januara 1880.otputovao je u Prag da nastavi studije i ispuni ocevu zelju.
1856. Nikola Tesla se rodio
1869. zavrsava Realku u Gospicu
1873. Tesla maturira na Visoj realci kod Karlovca
1875. upisuje Politehniku u Gracu
1880. studira prirodnu filozofiju u Pragu
1881. Tesla pocinje karijeru inzenjera;prvo otkrice:aparat za pojacanje glasa kod tel.
1882. Tesla pronalaza magnetno polje, u Parizu pocinje da radi u Edisonovoj kompaniji
1883. u Strazburu izradjuje model indukcionog motora
1884. Tesla odlazi u Ameriku
1886. osniva svoju kompaniju i prijavljuje patente iz oblasti lucnog osvetljenja
1888. patent indukcionog motora,sistema proizvodjenja,prenosenja i koriscenja elektricne energije
1889. radi na usavrsavanju svojih motora koji ulaze u masovnu proizvodnju
1890. zapocinje eksperimente sa visokofrekventnim strujama i pronalazi generator
1891. Tesla konstruise oscilatorni transformator
1892. drzi predavanja o svojim najnovijim istrazivanjima, umire mu majka
1893. pronalazi sistem bezicne telegrafije
1894. pronalazi mehanicke oscilatore i generatore elektricnih oscilacija
1896. Tesla se bavi istrazivanjima X-zraka
1897. istrazuje mogucnost bezicnog prenosa energije;eksperiment sa radio-upravljanjem broda
1899. U Kolorado Springsu Tesla pravi laboratoriju
1900. pravi antenu Svetske radio-stanice
1907. prvi radni motor Tesline turbine
1908. testirana Teslina pumpa
1909. pravi skice i proracune za aeromobil
1911. Tesla ispituje svoje parne turbine
1913. dobija patente za pumpu i turbine
1914. prijavljuje patent iz oblasti pokazivaca brzine
1915. saradjuje sa Valtam kompanijom u proizvodnji automobilskih brzinomera
1917. radi na turbo-dinami za Pul kompaniju
1920. saradjuje sa Bad kompanijom u proizvodnji automobilskih motora
1928. dobija patent za letelicu sa vertikalnim poletanjem
1929. bavi se proizvodnjom i preradom sumpora,gvozda i bakra
1936. Tesla predlaze projekte telegeodinamike
1937. Tesla biva tesko povredjen u saobracajnoj nesreci
1943. Nikola Tesla umire u Njujorku, 7.aprila

Osnovna otkrica Nikole Tesle su:
• obrtno magnetno polje u jedinstvenom indukcionom motoru i polifaznom sistemu proizvodnjenja,prenosenja,razvodnjenja i koristenja naizmenicnih struja
Tesla je jedinstveni pronalazac indukcionog otora, dok su u kreiranju elektroenergetskog sistema ucestvovali i mnogi drugi pronalazaci i inzenjeri.
Tesllin doprinos elektroenergetici i savremenoj civilizaciji moze bolje da se shvati kroz cinjenicu da su njegovi pronalasci u univerzalnoj primeni od 1888. godine do danas.
Indukcioni el.motori koji pokrecu nase kucne aparate i masine u fabrikama su Tesloini motori, a blagodati svetlosti i toplote, koje nam preko el.energije stizu iz neke udaljenje hidro ili termo elektricne centrale, koristimo zahvaljujuci Teslinim pronalascima straijim od jednog veka.
Ima nesto zastrasujuce u vezi sa univerzumom kada razmotrimo da ga samo nasa cula sluha i vida cine divnim.samo, pomislite, univerzum je tamniji od najtamnijeg mastila;hladniji od najhladnijeg leda i tisi od tihe grobnice sa svojim telima koji jure kroz prostor ogromnom brzinom.Kakva je to zadivljujuce inspirativna sila,zar ne?
Savremen mlad covek koji zeli svetlu budicnost treba naporno da radi na realizaciji svojih ideala, bez obzira na materijalni cilj.
Najuspesniji covek u zivotu je onaj koji ostvaruje najvecu srecu kad moze da kaze, zavrsavajuci svoj dnevni posao, da je ucinio najbolje sto je mogao za svog bliznjeg.
Radio, -ja znam da sam njegov otac, ali ga ne volim.Ja ga jednostavno ne volim.On je besmislica.Nikada ga ne slusam.Radio je razoran i ometa koncentraciju.Previse je destrukcija u ovom zivotu koje ometaju kvalitetno misljenje.A kvalitet, ne kvantitet misli je vazan.

_________________
...A JurNeY IntO The DarK...
Nazad na vrh Ići dole
http://underground.niceboard.com
 
Nikola Tesla
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
4um Uzice :: Opshti deo :: Istorijske biografije-
Skoči na: